دوره 5، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1396 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 62-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karimimanesh F, Davarpanah Jazi M, Mohammadifard N. Comparing dietary diversity score (DDS) with healthy eating index (HEI) using data mining techniques. Jorjani Biomed J 2017; 5 (2) :44-62
URL: http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-560-fa.html
کریمی منش فاطمه، داورپناه جزی محمد، محمدی فرد نوشین. مقایسه امتیاز تنوع غذایی با نمایه تغذیه سالم به کمک تکنیک های داده کاوی. فصلنامه علمی پژوهشی زیست پزشکی جرجانی. 1396; 5 (2) :44-62

URL: http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-560-fa.html


1- وسسه آموزش عالی صنعتی فولاد ، fateme.karimimanesh@gmail.com
2- موسسه آموزش عالی صنعتی فولاد
3- پژوهشکده قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
چکیده:   (12576 مشاهده)
زمینه و هدف: پایگاه داده ها در حوزه سلامت حاوی میزان وسیعی از داده های بالینی است که کشف ارتباطات و الگوها در آن می تواند به دانش جدید پزشکی بیانجامد. شاخص های تغذیه ای جهت ارزیابی کیفیت رژیم غذایی جوامع طراحی شده است. سندروم متابولیک موجموعه ای از عوامل خطرزاست که خطر بیماری های قلبی را افزایش می دهد. رژیم غذایی نامناسب یکی از مهم ترین عوامل در بروز سندروم متابولیک است. صنعت سلامت به طور مستمر در حال تولید میزان زیادی از داده ها می باشد. وجود حجم بالای داده در زمینه های پزشکی نیازمند تکنیکی است که اطلاعات مفید و روابط مهم را از داده ها کشف کند. هدف این پژوهش مقایسه امتیاز تنوع غذایی و نمایه تغذیه سالم از نظر دریافت مواد مغذی و ارتباط با سندروم متابولیک، با رویکرد داده کاوی بود.
روش بررسی: در این بررسی 1019 نوجوان در بازه سنی11 تا 18سال شرکت داشته اند که داده ها از طریق پرسشنامه بسامد خوراک به صورت 24 ساعت کامل گذشته جمع آوری شد. جمع آوری داده های تغذیه ای و تعیین مشخصه های
تن سنجی و معاینات پزشکی، توسط پژوهشکده قلب و عروق اصفهان انجام شد. داده ها توسط ابزار داده کاوی تاناگرا تجزیه و تحلیل شد.

یافته ها: از تکنیک های آماری، رگرسیون و کلاس بندی برای کاوش داده ها استفاده شد. میانگین امتیاز تنوع غذایی 10/1±98/3 و نمایه تغذیه سالم 84/8± 23/59 و میزان شیوع سندروم متابولیک 39/17 درصد بود. میانگین امتیاز تنوع غذایی نسبت به نمایه تغذیه سالم، دریافت بهتری از مواد مغذی را به همراه داشت. نمایه تغذیه سالم در کنترل انرژی و کربوهیدرات دریافتی قوی تر بود. امتیاز تنوع غذایی با هیچ یک از اجزای سندروم متابولیک ارتباط معنی دار نداشت و نمایه تغذیه سالم فقط با دور کمر بالا رابطه ضعیف مثبت و معنی دار داشت. چارک های بالای نمایه تغذیه سالم خطر کمتر سندروم متابولیک و چارک های بالای امتیاز تنوع غذایی خطر بیشتر را پیش بینی کرد.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که امتیاز تنوع غذایی باعث دریافت بهتر مواد مغذی شد و پیروی نمایه تغذیه سالم در کاهش خطر سندروم متابولیک مؤثرتر بود. 
متن کامل [PDF 494 kb]   (4179 دریافت)    
نوع مقاله: تحقیقی | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1396/11/15 | پذیرش: 1396/11/15 | انتشار: 1396/11/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله زیست پزشکی جرجانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Jorjani Biomedicine Journal

Designed & Developed by : Yektaweb