دوره 4، شماره 1 - ( بهار 1395 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 29-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karami S, Khorsandi L. The effects Safflower Seed (A new variety of pigmented coat seeds) Consumption on the Liver and Kidney Tissues of Male Wistar Rats . Jorjani Biomed J 2016; 4 (1) :15-29
URL: http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-438-fa.html
کرمی ثریا، خرسندی لعیا سادات. تأثیر مصرف دانه گلرنگ (یک ژنوتیپ جدید پوسته رنگی) بر بافت های کبد و کلیه رت نر نژاد ویستار . فصلنامه علمی پژوهشی زیست پزشکی جرجانی. 1395; 4 (1) :15-29

URL: http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-438-fa.html


1- دانشکده کشاورزی، گروه اصلاح نباتات،دانشگاه پیام نور، تهران ، karamisoraya@gmail.com
2- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، اهواز
چکیده:   (8852 مشاهده)

زمینه و هدف: دانه های گلرنگ زراعی که در حال حاضر در صنعت دارو و غذا استفاده می گردد، سفید رنگ است و هیچ ژنوتیپ رنگی از گلرنگ زراعی به طور تجاری تا به حال گزارش نشده است. این مطالعه به منظور بررسی اثرات توکسیک احتمالی ناشی از مصرف دانه های پوسته سیاه یک ژنوتیپ جدید گلرنگ زراعی (A82) بر بافت های کبد و کلیه رت آزمایشگاهی انجام شده است.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی 54 سر رت نر، با نژاد Wistar به صورت تصادفی به 2 گروه تیماری 24 تایی (شامل 4 زیرگروه 6 تایی) و یک گروه کنترل 6 تایی تقسیم شدند. گروه 1 (گروه کنترل)، آب مقطر و گروه های 2 (CTBS) و گروه 3 (CTWS) به ترتیب سوسپانسیون دانه پوسته سیاه (A82) و پوسته سفید (C111) گلرنگ را به طور روزانه به ترتیب با دوزهای30، 60، 180 و 240 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به مدت 5 هفته به صورت دهانی دریافت کردند. جهت انجام آزمایش های بیوشیمیایی سرم خون شامل آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP)، نیتروژن اوره خون (BUN) و کراتینین (Cr)، نمونه خون از شریان ژوگلار گرفته شد. جهت بررسی های بافت شناسی، بافت کبد و کلیه بلافاصله خارج شد. از نمونه های کبد و کلیه پس از تثبیت در فرمالین 10 درصد و قالبگیری، مقاطع بافتی با ضخامت 5-4 میکرون تهیه گردید. مقاطع با روش هماتوکسیلین- ائوزین رنگآمیزی و با میکروسکوپ نوری بررسی شدند. برای مقایسه میانگین بین گروه ها از تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و برای اجرای آزمون های تکمیلی، آزمون حداقل اختلاف معنی دار (LSD) انجام شد.

یافته ها: در هر دو گروه تیماری CTBS و CTWS متناسب با افزایش میزان دریافت دوز، وزن بدن رت ها در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی دار نشان داد (74/4±00/233 ، 43/5±76/ 218 و 88/4±79/196 به ترتیب در گروه تیماری CTBS، CTWS و کنترل) به طوری که این روند افزایشی در گروه CTBS در مقایسه با CTWS قابل ملاحظه بود (P<0.05). بر خلاف تغییرات وزن بدن، وزن ارگان های کبد و کلیه گروه های تیماری تغییر معنی داری نشان نداد. سطح سرمی ترانس آمیناز های کبدی ALT و AST بین گروه های تیماری و همچنین در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معنی داری نشان نداد. سطح سرمی ALP به طور قابل ملاحظه ای در گروه تیماری CTBS (5/32±39/567) در مقایسه با گروه کنترل (21/38±50/819) و گروه تیماری CTWS (5/30±94/609) با افزایش میزان دوز، روند کاهشی نشان داد (P<0.05). میزان BUN و Cr در گروه های تیماری نسبت به گروه کنترل کاهش پیدا کرده بود (P>0.05). از نظر مطالعات هیستوپاتولوژی، متناسب با افزایش میزان دریافت دوز، نکروز یا آسیبی در بافت کبد و کلیه مشاهده نشد.

نتیجه گیری: نتایج بررسی حاضر نشان داد که دانه گلرنگ، به خصوص گلرنگ پوسته سیاه (A82) هیچ گونه اثر سمّی بر روی بافت کبد و کلیه ندارد. اثرات مثبت دانه های پوسته سیاه روی وزن بدن رت ها می تواند یک اثر قابل توجه جهت بررسی های بیشتر برای بهره برداری در صنعت پرورش ماکیان باشد.

متن کامل [PDF 1026 kb]   (2179 دریافت)    
نوع مقاله: تحقیقی | موضوع مقاله: پزشکی عمومى
دریافت: 1395/5/23 | پذیرش: 1395/5/23 | انتشار: 1395/5/23

فهرست منابع
1. 1. Hiramatsu M, Takahashi T, Komatsu M, Kido T, Kasahara Y. Antioxidant and neuroprotective activities of Mogami-benibana (safflower, Carthamus tinctorius Linne). Neurochem Res. 2009; 4: 795-805.
2. 2. Ashrafi E, Razmjoo, K. Effect of irrigation regimes on oil content and composition of safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars. J Am Oil Chem Sci. 2010; 87: 499-506
3. 3. Yeilaghi H, Arzani A, Ghaderian M, Fotovat R, Feizi M, Pourdad SS. Effect of salinity on seed oil content and fatty acid composition of safflower (Carthamus tinctorius L.) genotypes. Food chem. 2012; 130: 618-625.
4. Lin JK, Weng MS. Flavonoids as nutraceuticals. Springer New York. 2006; pp: 213-238.
5. 5. Cho SH, Lee HR, Kim TH, Choi SW, Lee WJ, Choi Y. Effects of defatted safflower seed extract and phenolic compounds in diet on plasma and liver lipid in ovariectomized rats fed high-cholesterol diets. J Nutr Sci Vitaminol. 2004; 50: 32-37.‏
6. 6. Roh JS, Han JY, Kim JH, Hwang JK. Inhibitory effects of active compounds isolated from safflower (Carthamus tinctorius L.) seeds for melanogenesis. Biol Pharm Bull. 2004; 27: 1976-1978.‏
7. 7. Suzuki K, Tsubaki S, Fujita M, Koyama N, Takahashi M, Takazawa K. Effects of safflower seed extract on arterial stiffness. Vasc Heal Risk Manag. 2010; 6: 1007.‏
8. 8. Takahashi T, Miyazawa M. Potent α‐Glucosidase Inhibitors from Safflower (Carthamus tinctorius L.) Seed. Phytother Res. 2012; 26: 722-726.‏
9. 9. Ramanamurthy GV. Relationships of cultivated safflower (Carthamus tinctorius L.) to the wild species C.oxyacantha. University of California, Davis. 1968; pp: 106.
10. 10. Sabzalian MR, Saeidi G, Mirlohi A, Hatami, B. Wild safflower species (Carthamus oxyacanthus): A possible source of resistance to the safflower fly (Acanthiophilus helianthi). Crop Prot. 2010; 29: 550-555.‏
11. 11. Sabzalian MR, Saeidi G, Mirlohi A. Oil content and fatty acid composition in seeds of three safflower species. J Am Oil Chem Soci. 2008; 85: 717-721.‏
12. 12. Takimoto T, Suzuki K, Arisaka H, Murata T, Ozaki H, Koyama N. Effect of N-(pcoumaroyl) serotonin and N-feruloylserotonin, major anti-atherogenic polyphenols in safflower seed, on vasodilation, proliferation and migration of vascular smooth muscle cells. Mol Nutr Food Res. 2001; 55:1561–1571.
13. 13. Yu SY, Lee YJ, Kim JD, Kang SN, Lee SK, Jang JY, et al. Phenolic composition, antioxidant activity and anti-adipogenic effect of hot water extract from safflower (Carthamus tinctorius L.) seed. Nutr. 2013; 12: 4894-4907.
14. 14. Kim EO, Lee KT, Choi SW. Chemical comparison of germinated- and ungerminated-safflower (Carthamus tinctorius) seeds. J Korean Soc Food Sci Nutr. 2008; 37: 1162–1167.
15. 15. Shen Y, Jin L, Xiao P, Lu Y, Bao J. Total phenolics, flavonoids, antioxidant capacity in rice grain and their relations to grain color, size and weight. J Cereal Sci. 2009; 49: 106-111.‏
16. 16. Thaddi BN, Nallamilli MN. Estimation of total bioactive compounds in pigmented and non-pigmented genotypes of Sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench). Int J Adv Res Sci Technol. 2014; 3: 86-92.
17. 17. Ahuja U, Ahuja SC, Chaudhary N, Thakrar R. Red rices–past, present and future. Asian Agri-History. 2007; 11: 291-304.
18. 18. Chung HS, Shin JC. Characterization of antioxidant alkaloids and phenolic acids from anthocyanin-pigmented rice (Oryza sativa cv. Heugjinjubyeo). Food Chem. 2007; 104: 1670-1677.‏
19. 19. Finocchiaro F, Ferrari B, Gianinetti A, Dall'Asta C, Galaverna G, Scazzina F, et al. Characterization of antioxidant compounds of red and white rice and changes in total antioxidant capacity during processing. Mol Nutr Food Res. 2007; 51: 1006-1019.‏
20. 20. Jang S, Xu Z. Lipophilic and hydrophilic antioxidants and their antioxidant activities in purple rice bran. J agri food chem. 2009; 57: 858-862.
21. 21. Talpur MA, Hussan T, Rustamani MA, Gaad MA. Relative resistance of safflower varieties to safflower shoot fly, Acanthiophilus helianthi Rossi (Diptera: Tephritidae). Proc Pakistan Conger Zool. 1995; 15: 177-181.
22. 22. Ashri A. Evaluation of the world collection of safflower, Carthamus tinctorius L. I. Reaction to several diseases and associations with morphological characters. Crop Sci. 1971; 11: 253-257.
23. 23. Viel JF, Challier B, Pitard A, Pobel D. Brain cancer mortality among French farmers: the vineyard pesticide hypothesis. Environ Health Int J .1998; 53: 65-70.‏
24. Xu X, Dailey AB, Talbott EO, Ilacqua VA, Kearney G, Asal NR. Associations of serum concentrations of organochlorine pesticides with breast cancer and prostate cancer in US adults. Environ health perspect. 2010; 60-66.‏
25. 25. Sabzalian MR, Tirgir F, Mirlohi A, Saiedi Gh. Identification and application of anthocyanine from wild safflower (Carthamus oxyacanthus) seed coat color. J herbal drugs. 2011; 2: 83-87.‏
26. Mohan L, Reddy CV, Rao PV, Siddiqui SM. Safflower meal as a protein source in broiler rations. Indian J Anim Sci. 1984; 54: 870-875.
27. 27. Kwon E, Choi HJ, Kim YS, Lee SK, Lee KH, Chung JH, et al. Toxicological Study of Safflower Seeds by Thirteen-Week Repeated Oral Administration in F344 Rats. Lab Anim Res. 2008; 24: 527-542.
28. 28. Koyama N, Suzuki K, Furukawa Y, Arisaka H, Seki T, Kuribayashi K, et al. Effects of safflower seed extract supplementation on oxidation and cardiovascular risk markers in healthy human volunteers. Brit J Nutr. 2009; 101: 560.
29. 29. Aragon G, Younossi ZM. When and how to evaluate mildly elevated liver enzymes in apparently healthy patients. Cleve Clin J Med. 2010; 77: 195-204.
30. 30. Li XF, Li ZK, Wu SC, Ding H. 2013. Effect of safflower red pigment on acute liver injury induced by CC1_4 in mice. Modern Food Sci Technol. 2013; 7: 021.
31. 31. Zhang Y, Guo J, Dong H, Zhao X, Zhou L, Li X, et al. 2011. Hydroxysafflor yellow A protects against chronic carbon tetrachloride-induced liver fibrosis. Eur J Pharmacol. 2011; 660: 438-44.
32. 32. Liu Z, Li C, Li M, Li D, Liu K. The subchronic toxicity of hydroxysafflor yellow A of 90 days repeatedly intraperitoneal injections in rats. Toxicology. 2004; 203: 139-143.
33. 33. Nobakht M, Fattahi M, Hoormand M, Milanian I, Rahbar N, Mahmoudian MA. Study on the teratogenic and cytotoxic effects of safflower extract. J Ethnopharmacol. 2000; 73: 453-459.
34. 34. Namjoo A, Rafieian M, Azizi S, Talebi-Juneghani A. Histopathologic effects of Carthamus tinctorius on the brain liver and kidney of the new born mice. J Shahrekord Univ Med Sci. 2010; 11: 38-45.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله زیست پزشکی جرجانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Jorjani Biomedicine Journal

Designed & Developed by : Yektaweb