Jorjani Biomedicine Journal
فصلنامه علمی پژوهشی زیست پزشکی جرجانی
Jorjani Biomed J
Medical Sciences
http://goums.ac.ir/jorjanijournal
1
admin
2645-3509
10.52547/jorjanibiomedj
en
jalali
1396
7
1
gregorian
2017
10
1
5
2
online
1
fulltext
fa
مقایسه امتیاز تنوع غذایی با نمایه تغذیه سالم به کمک تکنیک های داده کاوی
Comparing dietary diversity score (DDS) with healthy eating index (HEI) using data mining techniques
بهداشت
Health
تحقیقی
Original article
<div style="border:none;border-bottom:double #C00000 4.5pt;padding:0cm 0cm 1.0pt 0cm;"><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">زمینه و هدف:</span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> پایگاه داده ها در حوزه سلامت حاوی میزان وسیعی از داده های بالینی است که کشف ارتباطات و الگوها در آن می تواند به دانش جدید پزشکی بیانجامد. شاخص های تغذیه ای جهت ارزیابی کیفیت رژیم غذایی جوامع طراحی شده است. سندروم متابولیک موجموعه ای از عوامل خطرزاست که خطر بیماری های قلبی را افزایش می</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">دهد. رژیم غذایی نامناسب یکی از مهم ترین عوامل در بروز سندروم متابولیک است. صنعت سلامت به طور مستمر در حال تولید میزان زیادی از داده ها می باشد. وجود حجم بالای داده در زمینه های پزشکی نیازمند تکنیکی است که اطلاعات مفید و روابط مهم را از داده ها کشف کند. هدف این پژوهش مقایسه امتیاز تنوع غذایی و نمایه تغذیه سالم از نظر دریافت مواد مغذی و ارتباط با سندروم متابولیک، با رویکرد داده کاوی بود.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">روش بررسی:</span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> در این بررسی 1019 نوجوان در بازه سنی11 تا 18سال شرکت داشته اند که داده ها از طریق پرسشنامه بسامد خوراک به صورت 24 ساعت کامل گذشته جمع آوری شد. جمع آوری داده های تغذیه ای و تعیین مشخصه های<br>
تن سنجی و معاینات پزشکی، توسط پژوهشکده قلب و عروق اصفهان انجام شد. داده ها توسط ابزار داده کاوی تاناگرا تجزیه و تحلیل شد. </span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">یافته ها:</span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> از تکنیک های آماری، رگرسیون و کلاس بندی برای کاوش داده ها استفاده شد. میانگین امتیاز تنوع غذایی 10/1</span></span><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">±</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">98/3 و نمایه تغذیه سالم 84/8</span></span><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">±</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> 23/59 و میزان شیوع سندروم متابولیک 39/17 درصد بود. میانگین امتیاز تنوع غذایی نسبت به نمایه تغذیه سالم، دریافت بهتری از مواد مغذی را به همراه داشت. نمایه تغذیه سالم در کنترل انرژی و کربوهیدرات دریافتی قوی تر بود. امتیاز تنوع غذایی با هیچ یک از اجزای سندروم متابولیک ارتباط معنی دار نداشت و نمایه تغذیه سالم فقط با دور کمر بالا رابطه ضعیف مثبت و معنی دار داشت. چارک های بالای نمایه تغذیه سالم خطر کمتر سندروم متابولیک و چارک های بالای امتیاز تنوع غذایی خطر بیشتر را پیش بینی کرد. </span></span></div>
<strong><span dir="RTL"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">نتیجه گیری</span></span></span></strong><span dir="RTL"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">: نتایج این پژوهش نشان داد که امتیاز تنوع غذایی باعث دریافت بهتر مواد مغذی شد و پیروی نمایه تغذیه سالم در کاهش خطر سندروم متابولیک مؤثرتر بود. </span></span></span>
<div><strong>Background & Objective</strong>: Health databases contain a large amount of clinical data. Investigating the relationships and patterns in these databases can lead to new medical knowledge. Nutrition indicators are designed to evaluate the dietary quality in communities. Metabolic syndrome is a set of risk factors which may increase the risk of heart disease. Inappropriate diet is one of the most important factors in the occurrence of metabolic syndrome. The health industry is constantly producing a large amount of data in medical areas which requires a technique to disclose useful information and important relationships. The aim of this study was to compare the dietary diversity score (DDS) with healthy eating index (HEI) in terms of nutrient intake and assessing the association with metabolic syndrome with the approach of data mining.<br>
<strong>Methods:</strong> A total of 1019 teenagers between the ages of 11 to 18 years were enrolled in this study. Data were collected using a past 24-hour food frequency questionnaire (FFQ). Nutrition data collection and determination of anthropometric characteristics and medical examinations were performed in Isfahan Cardiovascular Institute. Data were analyzed by TANAGRA data mining tool.<br>
<strong>Results:</strong> Statistical, regression and classification techniques were used for data exploration. The average score of DDS was 3.98 ± 1.10, while the HEI average was 59.23 ± 8.84 and the prevalence of metabolic syndrome was 17.39%. The average of DDS provided a better nutritional value in comparison to HEI. HEI was more robust in controlling received energy and carbohydrates. DDS was not significantly correlated with any of the components of metabolic syndrome, while HEI was weakly correlated with high waist circumference. High quartiles of HEI could predict a lower risk of metabolic syndrome, while high quartiles of DDS can predict higher risk of metabolic syndrome.<br>
<strong>Conclusion:</strong> The findings of this study revealed that the DDS score may result in better nutrition uptake while adhering to the HEI was more effective in reducing the risk of metabolic syndrome.</div>
نمایه تغذیه سالم, امتیاز تنوع غذایی, دریافت مواد مغذی, سندروم متابولیک, داده کاوی
healthy eating index (HEI), dietary diversity score (DDS), Nutrition uptake, metabolic syndrome, Data mining
44
62
http://goums.ac.ir/jorjanijournal/browse.php?a_code=A-10-24-108&slc_lang=fa&sid=1
Fatemeh
Karimimanesh
فاطمه
کریمی منش
fateme.karimimanesh@gmail.com
10031947532846005117
10031947532846005117
Yes
M.Sc. student of Information Technology, Foulad Industrial Institute of Higher Education, Fouladshahr, Isfahan, Iran.
وسسه آموزش عالی صنعتی فولاد
Mohammad
Davarpanah Jazi
محمد
داورپناه جزی
10031947532846005118
10031947532846005118
No
Ph.D. in Software Engineering, Assistant Professor, Department of Computer and Information Technology, Foulad Industrial Institute of Higher Education, Fouladshahr, Isfahan, Iran.
موسسه آموزش عالی صنعتی فولاد
Nooshin
Mohammadifard
نوشین
محمدی فرد
10031947532846005119
10031947532846005119
No
Ph.D. in Nutrition, Isfahan Cardiovascular Research Center, Cardiovascular Research Institute, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
پژوهشکده قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان